Slovensko má väčšiu slobodu tlače ako USA či Veľká Británia

31.01.2013 Celý región

Bratislava 31. januára (TASR) - Slovenská republika má väčšiu slobodu tlače ako USA, Francúzsko či Veľká Británia. Vyplýva to z rebríčka, ktorý zostavila organizácia Reportéri bez hraníc. V ňom sa Slovensko spomedzi 179 krajín umiestnilo na 23. mieste, pričom si medziročne polepšilo o dve priečky. Na stupnici od 0 do 100, kde nula symbolizuje absolútnu slobodu tlače, skončilo Slovensko s hodnotením 13,25.

Spomedzi susedných krajín dosiahlo lepšie hodnotenie Rakúsko (12. miesto) aj Česko (16.). Oba štáty si však oproti predchádzajúcemu hodnoteniu pohoršili. Tesne pred Slovenskom sa umiestnilo aj Poľsko s hodnotením 13,11. Spomedzi susedných krajín zaznamenalo najnegatívnejší trend Maďarsko (56.), ktoré sa prepadlo až o 16 priečok, najhoršie umiestnenie však má Ukrajina na 126. priečke.

Najväčšiu slobodu tlače majú podľa autorov správy vo Fínsku s hodnotením 6,38. Pod hranicu 7,0 sa však dostalo celkom päť krajín, teda aj Holandsko, Nórsko, Luxembursko a Andorra. Na konci rebríčka nedošlo k žiadnej zmene. Najmenšiu slobodu tlače majú v Sýrii, Turkménsku, Severnej Kórei a Eritrei.
 

Vyberte región